Raimo Korhonen Toisinaanajattelija

Köyhän asialla…

Olipa kerran kauan sitten suuressa metsässä Savon puolessa pieni rakennustyömaa. Mies siinä teki pirt­tiä perheelleen. Naapuri kysähti, että "Isoko mökistä tulloo?" Rakentaja tokaisi: "Yks huone vaen". "Eipä sitä vähempätä kehtoo ruveta ies tekemäänkään", lausahti naa­puri.

Köyhyyttä oli siihen aikaan… ja onhan sitä nykyäänkin. Erityisesti sitä väitetään olevan työeläkettä saavien keskuudessa ja siihen puuttumista ajaa oikein kansanliike.

”Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen hintojen noususta, mutta ennen kaikkea palkoista”, kuuluu teesi. ”Pitkään eläkkeellä olleet ovat vajonneet yhä syvemmälle. Vähävaraiset eläkeläiset ovat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin, keskituloiset eläkeläiset luisuneet vähävaraisten joukkoon.” Pahalta tuo kuulostaa – ja syynä siis on pahamaineinen taitettu indeksi.

Tottahan se on, että taitetun indeksin vuoksi eläketaso vuosien mittaan jää jälkeen palkkojen noususta – mutta onko se väärin?

Eläketurvakeskuksen laskelman mukaan: jos eläke on aluksi 60% palkasta, 30 vuoden jälkeen se on 40% palkasta eli tosiaan 95-vuotias saa melko paljon pienempää eläkettä - suhteessa palkkoihin. Eläkkeen reaaliarvo on kuitenkin kasvanut ja nimellisarvo aika paljon, eli tuskin 95-vuotias leipäjonoon joutuu. Ja kun sanotaan, että jokainen 100-vuotias on köyhyysrajan alapuolella, voidaan todeta, että hän on eläköitynyt vuonna 1980 tai aikaisemmin ja koska työeläkejärjestelmä luotiin vasta 1960-luvun puolimaissa, hän on ansainnut eläkettä enintään noin 15 vuotta – siksi eläke ei ole lähelläkään täyttä.

Paljon eläkeläisiä on köyhyysrajan alapuolella – niinpä on: täysi takuueläke on 766,85 €/kk ja 1160€/kk on EU:n määrittämä köyhyysraja – selvä se, että on paljon eläkeläisiä köyhyysrajan alapuolella. Takuueläkettä saavat eivät kuitenkaan ole työeläkeläisiä.

No, köyhiä pitäisi siis auttaa! Siis muutetaanpa indeksiä: palkkaindeksin mukainen korotus 1,5 % antaa takuueläkkeen tasolla lisää 11.50 €/kk - ja silläkö köyhyys hoituisi? 10.000 €/kk eläkkeellä korotus olisikin jo 150 €/kk - se kuulostaisi aika hyvältä? Näinhän indeksikorotus toimii, se on prosenttikorotus ja suurituloinen saa aina enemmän.

Työeläkkeellä olevat eivät ole köyhimpiä - mutta ikävä kyllä köyhät eivät kiinnosta demareita, enemmän kiinnostavat suhteellisen hyvin toimeentulevat. Jos todella haluttaisiin vaikuttaa eläkeläisten köyhyyteen, olisi syytä puhua Kela-indeksin tarkistamisesta tai vielä paremmin tasokorotuksesta takuueläkkeeseen.

Kun kansanliike vaatii indeksikorotusta työeläkkeisiin – ehkä vieläpä takautuvasti – uudistuksesta tulee niin kallis, että se kuolee sauhuun.  Varmistuksena vielä ajoitus, että ketään demareita  ei ole päättämässä ja tämä hallitus ei demareilta tulevia aloitteita hyväksy!

Mutta kansanliikkeen päätavoite toteutuu varmasti – kyllä Kimmo Kiljunen takaisin eduskuntaan pääsee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

No eivätpä ole takuueläkeläisetkään likimainkaan kansakunnan pienituloisimpia. Siinä kun takuueläke on mitä vajaat 800€ nettona, työmarkkinatuki on alle 600€ ja opintotuki alle 300€. Lisäksi eläkeläinen nauttii merkittävästi suurempaa asumistukea. Esimerkiksi opiskelija voi saada maksimissaan 200€ asumistukea kuussa.

Pienimmät eläkkeet ovat myös nousseet ylivoimaisesti voimakkainta tahtia ainakin vuosikymmenen ajan. 2011 pienimmät eläkkeet nousivat kerralla lähes puolella, ja tämänkin hallituksen kohdalla pienimmät eläkkeet ovat ainoa sosiaalituki joka nousee, suurimman osan muista sosiaalituista laskiessa.

Eläkeläiset ovat vain kovaäänisimpiä ruikuttajia jotka haluavat syödä siemenperunatkin kaikilta. Jos kansan tulotasoa haluttaisiin nostaa, oikeasti se tapahtuisi laskemalla sosiaalietuuksia ja verotusta - siis lisäämällä työn tekoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten eläkeläinen nautti suurempaa asumistukea? Eikä kaikki pienituloisetkaan eläkeläiset mitään asumistukea nauti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Missähän mun asumistuki on? En ole vielä tähän päivään saanut :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #16

HEH :D En edes saisi. Tulorajat.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Mutta kansanliikkeen päätavoite toteutuu varmasti – kyllä Kimmo Kiljunen takaisin eduskuntaan pääsee."

Ei me päästetä. Häntä tarvitaan! ;)

Henry

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jos työeläke on siirrettyä palkanmaksua, se pitäisi sitoa palkkaindeksiin. Jos se on sosiaalietuus, jolla sen saaja hankkii elantonsa, se pitäisi sitoa kuluttajahintaindeksiin.

Nyt työeläke on 20% siirrettyä palkanmaksua ja 80% sosiaalietuutta.
Voisi olla 50/50.

Indeksi nostaa eläkettä prosenttiperusteisesti. Eläke-erot kasvavat, kun 5000 euron kk-eläke nousee 1%:n indeksikorotuksella 50 euroa ja 1000 euron 10 euroa. Verotus tasaa, mutta siitä huolimatta ero kasvaa.

Suurin ongelma on pienet eläkkeet. Takuueläke ja työ- ja yrittäjäeläkkeet ovat usein vaatimattomia. Näitä pienimpiä pitäisi korottaa. Ne eivät kuulu Kimmo Kiljusen tavoitelistalle.

Pekka Pylkkönen

Eläkkeissä ei ole oikein mitään palkanmaksun piirteitä. Esimerkiksi palkkaa ei menetä kuolintapauksessa, palkan voi jättää perinnöksi, palkkaa saa hallita itse. Palkan määrää tai ikää jossa sen saa jos saa ei päätetä poliittisesti. Jne.

Sen sijaan siinä on kaikki ansiosidonnaisen sosiaalietuuden piirteet. Voit saada työeläkettä vaikka 70 vuoden ajan vaikka olisit tienannut sinne vain vuoden maksujen verran. Kuolleille ei makseta. Jne..

Kyse ei missään nimessä ole siirretystä palkanmaksusta. Monelle työssäkäyville kyse on vain helvetillisen kokoisesta lisäverosta. Tupakoiva ja ylipainoinen 80 - luvulla syntynyt ei pääse odotettavissa olevan elinaikansa kuluessa eläkkeelle.

Pekka Iiskonmaki

Demaria on omat koirat purreet. Eläkerahat menee virkakoneistoon, jonka demarit rakensivat valtionhoitajapuolueena.

Harvoin tuntee niin suurta vahingoniloa kuin tätä plogia lukiessaan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Sinulla ei taida olla mitään käsitystä siitä, mistä rahoista eläkkeet maksetaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olipakerran isäntä jolta jäi perinnöksi tilkku metsää perinnöksi viidelle pojalleen. Yhdessä tuumin pojat päättivät jakaa puut tasan ja niin metsä kaadettiin. Vanhin veljeksistä rakensi tukeistaan kartanon. Seuraava kasasi omistaan Pirtin. Keskimmäinen laittoi itselleen Torpan. Neljäs kunnosti aitasta asunnon. Viimein kun nuorin veljeksistä sai oman osansa ja katsoi maassa lojuvaa yhtä tukkia ja ihmetteli "mites tässä näin kävi". Siihempä vanhin ja nokkelin viidestä veljeksestä vastasi "tasan eivät käy onnen lahjat". Ja tämä oli tarina ahneista veljeksistä, sen pituinen se.

Pekka Iiskonmaki

#8
Ei demari anna. Demari ottaa ja lupaa antaa. Luvataan 100.000 uutta työpaikkaa jne.
Plogisti luulee eläkerahojen tulevan jostain automaatista kuin manulle illallinen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Työeläkerahat tulevat työnantajilta ja työntekijöiltä palkkaperusteisesti.

Varat on sijoitettu ja ne tuottavat.

Eläkerahastoissa on varoja noin 180 mrd euroa. Sijoitustuotot ovat noin 10 mrd euroa/vuosi. Kotimaahan on sijoitettu noin 49 mrd euroa.

Pekka Pylkkönen

Työeläkemaksut ovat 2,5-kertaistuneet noin parissakymmenessä vuodessa. Ne ovat arvonlisäveron jälkeen suurin yksittäinen veroerä ja samalla siis erittäin paljon suomalaisen työn hintaa nostava veroerä.

Eläkemenot kasvavat vielä ainakin 20 vuotta vaikka maksajien määrä vähenee. Myös työn tuottavuuskehitys on ollut niin heikkoa, että eläkemaksuja joudutaan korottamaan jo pelkästään nykyeläkeläisistä selviämiseksi.

EKP:n setelisingolla voidaan selittää kohtuullinen siivu eläkerahastojen koosta. Eurooppalaiset osakkeet on pumpattu ilmaa täyteen ja ne joko päästetään laskettelemaan alas lopettamalla ostot jossakin vaiheessa tai sitten EKP romauttaa talouden uudella finanssikriisillä jatkamalla elvytystä ilman reaalitalouden reilua kasvua. Sitten eläkerahastoissa onkin taas ihmeteltävää.

Nykyisellä Eläkemaksutasolla nykyeläkeläiset saavat toki isot eläkkeet mutta työikäinen väestö saa nauttia työttömyydestä. Että kiitosta vaan kovasti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Välttämättömät elinkustannukset ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin kuluttajahintaindeksi.

Pekka Iiskonmaki

#12
Kaikki verot sisältyvät hintoihin.

Toimituksen poiminnat