Raimo Korhonen Toisinaanajattelija

Vielä eläkkeistä...

Kolme englantilaista, lordeja oikein, oli palaamassa maa­seudulta takaisin Lontooseen. Ketut oli metsästetty ja vanhat herrat olivat melko väsähtäneitä. Bentleyn taka­penkillä torkuttiin. Lontooseen saavuttiin, kuuluisa sta­dion näkyi auton ikkunasta. Yksi herra ha­vahtui ja tote­si: "Wembley." Toinenkin heräsi ja oikaisi: "No, it is Thursday." Kolmas yhtyi mukaan: " I think I need a drink too."

Tällaista on keskustelu eläkkeistä nykyisin: puhutaan eri asioista ja keskustelijat puhuvat toistensa ohi – epäilemättä tarkoitushakuisesti.

”Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen hintojen noususta, mutta ennen kaikkea palkoista”, kuuluu teesi. ”Pitkään eläkkeellä olleet ovat vajonneet yhä syvemmälle. Vähävaraiset eläkeläiset ovat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin, keskituloiset eläkeläiset luisuneet vähävaraisten joukkoon.” Pahalta kuulostaa – ja syy siis olisi inha taitettu indeksi.

Totta on, että taitetun indeksin vuoksi eläketaso vuosien mittaan jää jälkeen palkoista – mutta onko se väärin? Elinkustannuksista eläkkeet eivät jää jälkeen, itse asiassa siitä pitää huolen juuri tuo taitettu indeksi eli se 80 %. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan yli 75-vuotiaiden mediaanitulo onkin vuosina 2010–2014 noussut 6 % kun samaan aikaan koko väestön mediaanitulo on laskenut yhden prosentin.

Eläkeläisiä on huomattavasti enemmän kuin 100 mutta huippueläkkeitä noin 100.

Yli 7 500 euron eläkettä sai 710 miestä ja 10 naista. Yli 10 000 euron eläkettä sai 222 miestä ja 3 naista - ja eläkeläisiä oli 1 404 977.

Toki paljon eläkeläisiä on köyhyysrajan alapuolella: täysi takuueläke on 766,85 €/kk ja 1160€/kk on EU:n määrittämä köyhyysraja – selvä se, että on paljon eläkeläisiä köyhyysrajan alapuolella. Takuueläkettä saavat eivät kuitenkaan ole työeläkeläisiä.

On laskettu, että näillä nykyisillä eläkemaksuilla ja rahastoilla pitäisi pärjätä "vuosia". Rahastointiaste on 25 %, joten 75 % maksetaan nykyisiltä työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä eläkemaksuilla ja ikäluokkien pienentyessä maksajien määrä vähenee. Mitä nykyinen talouskehitys vaikuttaa maksajien määrään, en osaa sanoa, mutta hieman huolestuttaa.

Toki elinajanodotekin on otettava huomioon, ei se käy, että ollaan työssä 30 vuotta ja sitten eläkkeellä 40 vuotta ja eläke olisi sama kuin palkka (kärjistin tahallani). Kun odotettavissa oleva elinikä koko ajan kasvaa, tähän suuntaan ollaan menossa, ei ihan vielä, mutta...

Karkotan varmaankin molemmat lukijani, kun totean, että eläkeläisten köyhyyteen ei vaikuteta indeksikikkailulla, vaan tarvitaan kunnon tasokorotus kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Takuueläkkeiden nosto EU:n köyhyysrajalle toisi mukanaan vähintään 360 miljoonan euron lisäkustannukset, jotka toisaalta verorasitteen ja asumistuen vähenemisen myötä olisivat valtion kassalle huomattavasti vähäisemmät.

Pekka Iiskonmaki

#1
Takuueläkkeen noston seurauksena voi Fattalta vähentää rajusti väkeä ja tukikustannukset muilta momenteilta poistuisivat.

Takuueläke pitäisi olla yksin asuvalla 1200 euroa netto.

Pekka Iiskonmaki

''Yli 7 500 euron eläkettä sai 710 miestä ja 10 naista. Yli 10 000 euron eläkettä sai 222 miestä ja 3 naista.''

Saivatko he tuon eläkkeen puhtaana käteensä?

Parhaiten pärjää elämässään, kun kateuden sijasta keskittyy hoitamaan omia asioitaan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Totta.

Mutta nuo vain esimerkkeinä niille, jotka kuvittelevat, että eläkekatolla voitaisiin jotain rahoittaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Äitini on tullut toimeen eläkkeellään kohtalaisesti aiemmin. Ei tule enää. Jotain on siis tapahtunut ? Eläkeyhtiöiden ahneutta, vai Lipposen leikkaamisia indeksistä. En tiedä syitä, mutta seuraukset näkyvät, kun ei rahat riitä.

Pekka Iiskonmaki

#4
Minun naapurini kuuden viikon eläke menee asunnon ja kesämökin kiinteistöveroon.

Nyt heidän on pakko myydä heille rakas kesämökki. Ei riitä eläke veroihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Täällä on usein demareiksi ilmoittautuneita jotka surkuttelevat huonoa eläkettään ja surkeaa taloudellista tilannettaan, kun rahat ei riitä mihinkään !

Järjenvastaista ajattelua osoittaa se, että he ilmoittavat omistavansa omakotitalon, kesämökin, hyvän auto ja ehkä veneen. Kuvan eläkeläinen näyttää nojailevan aika kalliin näköiseen moottoripyörään jonka vakuutusmaksu lähentelee 1 000 euroa vuodessa.

Kyllä nämä henkilöt ovat hyväosaisia, mutta kun mikään ei riitä.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Tällaisen vaatimattoman moottoripyörän vakuutukset 70% bonuksilla ovat noin 250 € per vuosi.

Enkä kirjoituksessani lainkaan surkuttele työeläkkeellä olevien tilannetta, en omaanikaan.

Kansaneläke ja takuueläke ne korjausta vaativat!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Rahastointiaste voisi hyvin olla 0. Näitä jättisuuria rahastoja ylläpidetään vain elättämään ylisuurta johtajien joukkoa. Alun perin rahastoja kerättiin vain puskuriksi odottamattomia eläkemenojen vaihteluita varten. Me nykyisin eläkkeellä olevat olemme kerryttäneet nämä rahastot maksamalla ylisuuria eläkemaksuja ja veroja, mutta emme ole saneet mitään takaisin taitettujen indeksien takia. Rahastot voitaisiin hyvin purkaa.

Taitetun indeksin poistaminen ei enää ole kovin tärkeätä, koska palkat ja hinnat kasvavat suunnilleen samaa tahtia, mutta tärkeämpää olisi saada eläkeläisille oma elinkustannusindeksi, joka vastaisi eläkeläisen kulutusprofiilia. Vuodenvaihteessakin eläkkeitä laskettiin, koska polttoaineiden hinta on laskenut voimakkaasti. Tämä hyödyttää vain pientä osaa eläkeläisistä ja todellisuudessa eläkeläisten elinkustannukset olivat nousseet.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Rahastointiaste voisi toki olla nolla - jos maksajien määrä ja heidän ansionsa (joka määrittää eläkemaksun suuruuden) pysyvät vakiona.
Mutta pysyvätkö ne?

Toimituksen poiminnat